Stečena znanja mentora će unaprijediti časove praktične nastave

U četvrtak, 10.12.2020. godine, dodijeljeni su certifikati polaznicima obuke mentora u Širokom Brijegu. Pilot-obuka mentora praktične nastave učenika stručnih škola u poslovnim subjektima u Zapadnohercegovačkom kantonu je trajala od 30.11.2020. do 04.12.2020. godine.

Ova svečanost je započela govorom Jadranke Bošnjak, direktorice Zavoda za odgoj i obrazovanje, koja je istakla koliko su efekti i rezultati ove obuke značajni za mentore, kao i učenike jer je učenicima za sticanje svih kompetencija potrebnih za rad u struci neophodna kvalitetna praktična nastava. Jedna o trenerica ove obuke, Enisa Gološ, izjavila je kako poslodavci prepoznaju pozitivna obilježja učenja, a i samog programa obuke.

Dodjeli certifikata je prisustvovao i premijer Zapadnohercegovačkog kantona, Zdenko Ćosić, koji je naglasio značaj zajedničke saradnje poslovnog i obrazovnog sektora, te da trebamo razvijati stručno obrazovanje i osposobljavanje koje će biti usmjereno na kvalitet i učinkovitost.

Na kraju ove svečanosti, polaznicima se obratio i projekt menadžer Fondacije Helvetas Moja Budućnost, Sven Dominković. Istakao je da treba aktivno raditi na unapređenju komunikacije između javnog i privatnog sektora i omogućiti uvođenje efikasnije praktične nastave kao neizbježnog elementa tokom srednjeg stručnog obrazovanja. Dodao je da FHMB mladima u BiH nastoji da pomogne kroz razne programe zapošljavanja i obuka.