Održana treća radionica Međusektorske radne grupe iz Zeničko-dobojskog kantona

U hotelu Termag na Jahorini je 26. i 27.11. je održana treća radionica Međusektorske radne grupe za unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih u skladu sa potrebama tržišta rada Zeničko-dobojskog kantona.

Pored predstavnika Privredne komore ZDK i Fondacije Helvetas Moja Budućnost, radionici su prisustvovali predstavnici Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, Ministarstva finansija ZDK, Pedagoškog zavoda, Vijeća za obrazovanje odraslih ZDK, SLužbe za zapošljavanje ZDK, Porezne uprave FBiH, Uprave za inspekcijske poslove ZDK, Mješovite srednje škole Tešanj, Mješovite srednje industrijske škole Zenica, te predstavnici kompanija RM-LH d.o.o. Zenica i Pobjeda dd Tešanj.

Radionica je počela tako što je predstavnik Uprave za inspekcije poslove Zeničko-dobojskog kantona održao prezetnaciju na temu “Zaštita na radu, sa akcentom na zaštitu na radu polaznika obuke za vrijeme trajanja obrazovanja odraslih, izvođenja praktične nastave i ferijalne prakse u kompanijama“. Nakon toga su učesnici u grupama diskutirali o analizi i projekcijama potreba poslodavaca za znanjima, vještinama i stavovima, a kasnije i o modelima finansiranja za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Drugi dan radionice, učesnici su sumirali zaključke i dogovorili naredne aktivnosti.