Operater na CNC mašinama – zanimanje budućnosti, ali i sadašnjosti

Na osnovu ranije potpisanog Sporazuma o saradnji između grada Trebinja i Fondacije Helvetas Moja Budućnost, počela je obuka operatera za rad na CNC mašinama. Ova obuka se sastoji od 90 časova teorijske nastave i 150 časova praktične nastave, i traje tri mjeseca.

Različiti partneri sudjeluju u ovoj priči. To su Swisslion Industrija alata Trebinje, Fakultet za proizvodnju i menadžment Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Privredna komora RS, Grad Trebinje, Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Trebinje – koji je ujedno i glavni partner i koji je istražio potrebe tržišta rada.

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, smatra da je ovaj sporazum od velikog značaja, posebno za mlade ljude u BiH: ”Konkretno za ovaj sporazum koji smo potpisali, preduzetnici su se obavezali da će u 2020. godini zaposliti 10 mladih ljudi, naravno onih koji su prošli obuku. U narednom periodu, Gradska uprava će sve da usmjeri ka tim ljudima koji znaju šta hoće, koji jednostavno imaju svoje ideje, samo jednostavno treba neko da ih sasluša i to sprovede u djelo“.

Menadžer Fondacije Helvetas Moja Budućnost, Sven Dominković, rekao je da je „Cilj ovog projekta da mladi dobiju posao nakon što prođu obuku, u Industriji alata u Trebinju.“

Ovo je područje znanosti koje se temelji na poznavanju osnova mašinske obrade metala i tehničkoj kulturi, strojarstvu i automatizaciji, informatici. Ciljevi pograma obuke su unaprijediti kvalitet i ojačati kapacitete radne snage i konkurentnosti na prostoru Istočne Hercegovine, osigurati bolje mogućnosti zapošljavanja za nezaposlena lica sa evidenecije Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske – filijala Trebinje, unaprijediti efikasnost lokalnog tržišta rada i ojačati institucionalne kapacitete i mrežu između sektora rada i obrazovanja na prostoru Istočne Hercegovine.