Unapređenje izrade mjera na polju zapošljavanja, zapošljivosti, stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih

BiH je na svom putu integracije u EU postigla određen stepen makroekonomske stabilnosti. Međutim, kako bi se krenulo ka uspostavljanju funkcionalne tržišne ekonomije, što je kriterij kojeg je postavilo Evropsko vijeće u Kopenhagenu 1993. godine, potrebno je da vlasti u BiH posvete posebnu pažnju ubrzavanju postupaka donošenja odluka i poboljšanju poslovnog okruženja, kao i efikasnosti i transparentnosti javnog sektora.

Kako bi se mogla nositi s konkurentskim pritiskom i tržišnim snagama unutar Unije, potrebno je da BiH posveti posebnu pažnju niskoj kvaliteti obrazovanja i nedovoljnoj usmjerenosti na potrebe tržišta rada. Kao što to pokazuju mnogi javni i interni izvještaji, u obrazovnom sektoru BiH, postoje ozbiljni nedostaci koji vode znatnom neslaganju između obrazovanja koje se nudi i potreba tržišta rada.

Preporuke su upravo usmjerene na analizu potreba i projekcija tržišta rada i revidiranje upisnih i ostalih politika s tim u vezi. U tom kontekstu, potreba za efektivnijim analizama, praćenju i predviđanju potreba poslodavaca za adekvatnom radnom snagom postaje goruće pitanje.

Fondacija Helvetas Moja Budućnost u saradnji sa Centrom za razvojne evaluacije i društvena istraživanja iz Sarajeva trenutno pilotira metodologiju za analizu potreba poslodavaca za znanjima, vještinama i sposobnostima. Metodologija cilja teritorije jedinica lokalne samouprave – partnere projekta i to Opštinu Konjic, Grad Široki Brijeg i Grad Trebinje; te kantonalne nivoe – putem Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona i Asocijacije poduzetnika Hercegovine.

Svrha intervencije je unapređenje izrade mjera na polju zapošljavanja, zapošljivosti, stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih u skladu s potrebama tržišta rada, karijernog savjetovanja i unapređenja poslovanja kompanija zasnovanih na empirijskom istraživanju.

Kratak pregled intervencije možete pronaći OVDJE.