Stručno obrazovanja u skladu s potrebama tržišta rada – razmjena prakse između BPK i ZDK

Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona uz podršku Fondacije Helvetas Moja Budućnost je 23.06.2020. održala webinar na temu “Razmjena dobre prakse: stručno obrazovanje u skladu s potrebama tržišta rada – primjer Bosansko-podrinjski kanton i Goražde”.

Na webinaru su učešće uzeli predstavnici MONKS ZDK, Pedagoškog zavoda Zenica, kompanija – Arcelor Mittal, Mann+Hummel, Pobjeda Tešanj, Heidelberg Cement, Krivaja Metali – domaćini praktične nastave, predstavnici srednjih stručnih škola i to MSŠ Tešanj, Tehničke škole Zenica, MSŠ Zavidovići, MSŠ Kakanj, te Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona.

Specifična tema webinara bile su dvije stavke koje su važne za povezivanje škola i privrednih subjekata, i to: (a) plan izvođenja praktične nastave u privrednim subjektima, (b) dnevnik rada praktične nastave/ferijalne prakse koja se izvodi kod privrednog subjekta.

Tokom webinara i razmjene iskustva koje je prenio Admir Kurtović, učesnici su se upoznali s metodologijom izrade oba dokumenta, s pristupom, ključnim rezultatima, izazovima u provođenju i naučenim lekcijama u odnosu na specifičan kontekst Bosansko-podrinjskog kantona.