Stručna obuka: Unaprijeđena metodologija anketiranja poslodavaca

Danas je u organizaciji Federalnog Zavoda Za Zapošljavanje (FZZZ) i Fondacije Helvetas Moja Budućnost održana radionica stručne obuke u vezi primjene nove metodologije istraživanja i procesa anketiranja za predstavnike Federalnog zavoda i kantonalnih službi za zapošljavanje sa ciljem pripreme za kvalitetnije provođenje Ankete poslodavaca 2019.

Kroz Anketu poslodavaca 2019. FZZZ započinje istraživanje tržišta rada u FBiH. Na uzorku od 1.200 kompanija i pravnih lica očekuju se reprezentativni podaci o trendovima zapošljavanja u privredi FBiH.

Nakon prošlogodišnjih preporuka, metodologija i upitnik za anketiranje poslodavaca su znatno unaprijeđeni.

Tokom anketiranja bit će korišten online upitnik, te će se dio pitanja iz upitnika odnositi na sagledavanje potreba za radnom snagom, najtraženijim zanimanjima i eventualnim viškovima radne snage.

Drugi dio pitanja odnosit će se na otežavajuće okolnosti u pronalasku radnika s potrebnim vještinama, spremnost i mogućnosti poslodavaca da organizuju praktičnu obuke za đake, studente i nezaposlene osobe, kao i na zadovoljstvo uslugama javnih službi za zapošljavanje. Dobiveni rezultati će poslužiti za unapređenje aktivnosti, projekata, usluga i saradnje javnih službi za zapošljavanje sa poslodavcima

Dobiveni rezultati će poslužiti za unapređenje aktivnosti, projekata, usluga i saradnje javnih službi za zapošljavanje sa poslodavcima. Prvi rezultati istraživanja se očekuju početkom 2020.

Tokom današnje radionice uručeni su tableti i eksterne baterije za potrebe Ankete kao donacija Fondacije Helvetas Moja Budućnost Federalnom zavodu za zapošljavanje.